Fernando do Noronha en Cabadelo (Brazilië) en wat - Reisverslag uit Cabedelo, Brazilië van Ed en Griet Vermolen - WaarBenJij.nu Fernando do Noronha en Cabadelo (Brazilië) en wat - Reisverslag uit Cabedelo, Brazilië van Ed en Griet Vermolen - WaarBenJij.nu

Fernando do Noronha en Cabadelo (Brazilië) en wat

Door: Griet

Blijf op de hoogte en volg Ed en Griet

15 Februari 2009 | Brazilië, Cabedelo

Fernando do Noronha en Cabadelo (Brazilië) en wat er aan vooraf ging.

In de update van 8 januari zeg ik dat we klaar zijn om te vertrekken. Helaas is dat niet gelukt. Eerst kregen Ed en ik beide te maken met een voedsel vergiftiging die ons twee dagen aan de boot gekluisterd hield. Na nog een paar dagen bijkomen waren wij er klaar voor maar was het weer zo onstuimig (op de ankerplek windstoten gemeten van 48 knopen) dat het beter was om nog even te wachten. Vervolgens werden we aangevaren door de veerboot. Twee maal per dag vaart de veerboot tussen Minderlo en Sao Antaou en legt dan achteruit aan in Minderlo. Waarschijnlijk door de harde wind (of een inschatting fout) drijft hij bij het draaien op ons. Omdat we veel ankerketting hadden staan en de kluiver mee rolde bleef de schade beperkt tot een scheur in de UV baan van de kluiver. Om dat te repareren moest de kluiver naar beneden maar dan moest de wind wel eerst afnemen. Al met al waren we twee weken verder en was het inmiddels zondag 25 januari. Ook het afscheid van Pim en Meta werd een poosje uitgesteld omdat ook Pim een virusje had opgelopen en vervolgens een hele vervelende allergische reactie op de medicijnen kreeg. Gelukkig was een bezoekje aan de eerste hulp in het ziekenhuis van Minderlo (en een hele hoop medicijnen en smeersels) voldoende om Pim weer op de been te brengen. Het afscheid dinertje is weer meer dan gezellig, zo dat we het vertrek nog een dagje uitstellen.
Maar zondag 25 januari gaat het dan toch gebeuren. Om 11:00 uur gaat het anker op en worden we uitgezwaaid door Pim en Meta die een paar uurtjes later vertrekken.
Het waait nog wel flink en tussen de eilanden hebben we nogal wat last van valwinden dus zetten we alleen het een maal gereefd grootzeil. Als we op open water zijn gaat het tweede rif er in en zetten we de fok want ook hier waait het nog flink en omdat er twee weken veel wind gestaan heeft, is er ook een behoorlijke hoge zee. De Styx doet het goed na zo een tijd te hebben stilgelegen heeft ze er zin in. De volgende morgen kan het tweede rif er uit en de boom in de kluiver. Deze zeilvoering houden we de eerste 7 dagen. Op het dagelijkse rondje ziet Ed (na 6 dagen) dat de kluiverschoot in de klauw van de boom bijna is door geschavield. We herstellen dit zodra de wind het toelaat omdat de kluiver hiervoor naar beneden moet.
Ook Pim en Meta, met wie wij dagelijks via de SSB contact hebben, melden dat ook zij een kapotte fokkeschoot hebben.
Op 1 februari om 13:03 uur passeren we de Evenaar en vieren dit met een flesje Brut uit onze cadeau voorraad. Natuurlijk krijgt Neptunus ook een “slokje” en gooien we een paar Engelse ponden over boord (de Euro’s waren op en de Escudo’s hebben we weggegeven) om hem tevreden te stemmen en in de hoop dat hij aan boord komt. En inderdaad na enige tijd klimt Neptunus aan boord en bedankt ons voor de cadeautjes. Hij heeft echter een kritische noot ten aanzien van al het vuil dat in zee drijft, waaraan hij zich mateloos ergert. Dat hij gelijk heeft kun je op de foto zien.
Inmiddels is de temperatuur behoorlijk gestegen en verlangen we naar die regenbuien die ze ons in de Doldrums beloofde. Helaas is het ons maar één keer gelukt om een dergelijk bui als douche te gebruiken.
Na negen dagen en 1386 mijl valt op dinsdag 3 februari om 19:00 uur het anker voor het Braziliaanse eiland Fernando do Noronha.
Dit is voor ons de eerste keer dat we allebei van het begin tot het eind genieten van de overtocht. Dankzij de zeeziekte pillen voelen we ons prima wat Ed inspireert tot het maken van de lekkerste maaltijden. Zoals b.v. nasi met als toetje in port gestoofde peertjes met custartvla. Ook bakken we brood, wat niet alleen goed smaakt maar ook heel lekker ruikt.

Na de Kaap Verde is Ferando do Noronha een paradijs. Het is groen, schoon en vol met prachtige vogels en allerlei soorten hagedissen. Ook zien we een pad zo groot als een marmot (was wel even schrikken). We maken wandelingen langs prachtige baaien, zwemmen in de schildpad baai (helaas geen schilpad te bekennen) genieten van het heerlijke eten en hebben het behoorlijk warm. Het is hier overdag ongeveer 35 graden en s’nachts rond de 29 graden. Er staat behoorlijk wat deining op de ankerplek. Af en toe is de romp van het schip naast ons volledig achter de golf verdwenen, zodat het landen op het strand met de bijboot ook wat kunst en vliegwerk (en een nat pak) vergt.
Vrijdagavond verlaten we Noronha en koersen we naar het Braziliaanse vaste land, naar Cabadelo aan de Paraiba rivier waar we zondagochtend aankomen. We besluiten wat verder de rivier op te varen naar Jacare, waar we vooranker gaan. Na al die dagen op de oceaan deining te hebben gelegen is het een verademing dat je je glaasje gewoon op de tafel kan neer zetten en je niet hoeft schrap te zetten in je bed.
Op maandag nemen we de trein naar Cabadelo om in te klaren, waar we een hele dag mee bezig zijn. Na het normale inklarings ritueel krijgen we voor het eerst controle van de Agencia Sanitaria aan boord. Er wordt gekeken naar de vuilwatertank, de afval voorziening en de medicijnen. Grappig is dat er gecontroleerd wordt wat je met je afval doet, want vanuit de trein zie je overal waar je kijkt het vuil in grote hopen liggen. Jammer dat ze daar niet op controleren.
Langs de rivier staan een groot aantal restaurants die elke avond live muziek hebben en omdat het allemaal open gelegenheden zijn, genieten wij vrolijk mee. Bijzonder is dat alleen bij Jacare iedere avond bij zonsondergang door een saxofonist de Bolero wordt gespeeld. Alle ander muziek stopt en de mensen staan geboeid naar de zonsondergang te kijken. Er komen zelfs boten vol mensen van Cabadelo de rivier op om hier de zon te zien onder gaan. Wanneer de zon onder is en de saxofonist stopt met spelen, wordt er gefloten en geapplaudisseerd en blazen de boten op hun hoorn.

We zijn er inmiddels achter dat ons plan om via Kaap Hoorn, de Chileense kust en vervolgens via de Pacific eilanden verder de wereld rond te varen, niet haalbaar is. We zijn nu acht maanden onderweg en als we wat meer willen zien van de landen en plaatsen die we aan doen, kost dat meer tijd dan dat we in theorie nodig dachten te hebben.
Om die reden hebben we besloten om langs de noord Braziliaanse kust, Suriname enz. via het Panamakanaal richting de Pacific eilanden het rondje wereld af te maken.
Wordt vervolgt

• 15 Februari 2009 - 18:48

Maritje Boes:

Woh,wat jullie allemaal niet meemaken zeg.
    Maar wat jullie niet meemaken.............
    Dat Jan 50 word op 22 maart. Jaja een nostalgische datum voor jou Griet. Groetjes van ons

• 15 Februari 2009 - 20:59

JC En Yvonne:

Hey daar, blij weer eens wat van jullie te horen even dacht ik dat jullie van de aardbodem waren verdwenen maar nee hoor Neptunus komt boven in Brazilie. Wat maken jullie toch een hoop mee leuke en minder leuke dingen. Gelukkig is de schade beperkt gebleven.
    En dan nu veranderingen in de planning maar daar is een planning toch voor, om aan te passen. haha
    Ik denk dat je gewoon daar moet gaan waar de wind je brengt. De wereld is volgens mij overal mooi. Ooit hoop ik nog eens die plekken te bereiken die jullie gezien hebben, al zijn het er maar een paar.
    Hier op het eiland gebeurt niet veel het is regenachtig en koud en wij zien uit naar het voorjaar. We hebben heerlijk geschaatst maar dat was helaas maar van korte duur.
    Doe voorzichtig aan en geniet lekker verder.
    Dikke kus voor Neptunus (dat mag want ik ben waterman(vrouw)) en jezelf. Doe voorzichtig en tot schrijfs.

• 17 Februari 2009 - 07:21

Ruud Den Breems:

Hai, Griet & Ed,

Wij houden jullie op deze digitale manier nauwlettend in de gaten, m.a.w. we reizen met jullie en ander zeilers al lezend mee rond wereld om op de hoogte te blijven van al die spannende verhalen. Prachtige belevenissen waar ik met een sterk gevoel van jaloersheid van zit te smullen. Ik denk dat het een top besluit is geweest om meer van de wereld te zien dan alleen maar water (oceanen). Wel leuk voor het log, veel mijlen. Je moet er toch niet aan denken dat als de reis over is er iemand tegen je zegt "joh, ben je daar geweest en heb je dat gezien, was geweldig mooi" en dat jullie dan moeten antwoorden "nee dat zijn we voorbij gevaren, mijlen maken en ver komen" nee lieve mensen dat zou zonde zijn dus geniet van de zee en van ieder stukje land waar het mooi is, en dat zijn er velen. Allergie: het meest vervelende wat je kan overkomen. Je weet vaak niet hoe je het opgelopen hebt maar het blijft een vervelend gebeuren. Vaak loop je het op door onbekend voedsel en ben je gelijk gezegend met een voedsel vergiftiging. Ik had het zelfde in Lagos. Op een avond dacht ik dat ik gestoken was door een mug, want ik zat de volgende dag onder de bulten. Maar later bleek dat er waarschijnlijk schapenvlees verwerkt was in het gekakt, en aangezien ik super maar dan ook super allergisch ben voor schapenvlees week ik dus nu wat de allergische reactie was.
    Ik heb er bij aankomst thuis nog vier dagen "plezier" van gehad. Langzaam werd ik minder misselijk en ook minder jeukerig. Dus Lieve mensel kijk uit wat je eet het kan je zomaar plat krijgen. Ik hoop dat jullie je verder goed vermaken en geniet van alles wat op je weg komt. Nogmaals er zijn heet mooie plekken op deze aardbol. Probeer er maar een paar op te zoeken. Ik doe dit tegenwoordig met Google Earth. Er staan prachtige foto`s bij dus ik weet precies wat een ander aan de andere kant van de wereld ook ziet. Alleen jullie kunnen het voelen en ruiken en wij.......? wij mogen er alleen naar kijken. Dus nogmaals geniet en neem de indrukken mee naar huis "FOR EVER"

ZEILERSGROET RUUD (SY.CHICKY)

• 17 Februari 2009 - 12:20

William En Nel:

Hoi Griet en Ed,
    Wat een geweldige verhalen schrijven jullie en wat maken jullie veel mee. Prachtige tocht zo!
    Goed dat jullie niet dogmatisch aan je plannen vastzitten maar het genieten voorop stellen maar daar hebben we het op la Gomera al over gehad!
    Groetjes van ons.

• 23 Februari 2009 - 10:25

Marijke En Bob:

Wat een schat aan ervaringen.
    Vooral dat passeren van de evenaar en de aankomst in Brazilie zullen het bewijs zijn dat de jaren vanvoorbereiding niet voor niets zijn geweest.
    Wat het inkorten betreft, groot gelijk dat jullie de locaties goed willen bezien.
    Tot hoors maar weer, en een behouden vaart.

• 23 Februari 2009 - 19:28

Jan En Pietertje:

het zijn weer mooie plaatjes een goede keus om door de carieb te varen een voorspoedige vaart naar suriname kunnen jullie weer even je moers taal spreken groeten van allemaal

• 03 Maart 2009 - 19:58

Jaap En Nel:

Beste Griet en Ed,
    Yvonne heeft me de weg gewezen hoe ik jullie een berichtje kan sturen.
    Na bijna 9 maanden is het kindje dan geboren en kan ik daadwerkelijk wat melden we volgen jullie weliswaar niet op de voet maar lezen wel al jullie berichten en heb je neptunis wel even de groeten van me gedaan want ik zal hem wel niet tegenkomen op de Gouzee.
    het is goed te lezen dat de Styx zich goed houd bij wat zwaarder weer maar we wisten wel dat het een comfortabel schip is.
    Eindelijk hebben we deze winter weer eens op de gouwzee kunnen schaatsen al was dat ijs voor mijn puntertje wat minder maar het lek is weer boven.
    Verder gaat het op Marken en bij ons zo zijn gangetje en begint het verlangen naar het voorjaar zodat het winterkleed weer van de boot af kan wel te komen nu.
    Goeie reis verder en over 15 maanden zien we jullie graag de markerhaven weer binnen varen zodat ik dan die klote bruggen vaarwel kan zeggen.
    Tot een volgende keer en let maar niet op de spel vouten.
    Ps hoe waren de sudderlappen?
    groet van Nel en Jaap.

• 18 Maart 2009 - 20:17

Jaap:

Beste Ed en Griet,
    Als jullie nu toch langs suriname varen kun je dan misschien een paar planken surinaams hout voor mijn puntertje meenemen, je weet denk ik wel waarom.
    Geniet ervan.

• 25 Maart 2009 - 12:06

Pim En Meta:

Hallo Ed en Griet,

Een tijdje geleden stuurden we jullie onderstaand mailtje per sailmail, maar hoorden niets!

Waar zijn jullie???

We horen niets meer van jullie, dus sturen we maar een mailtje. Bevalt het in Paramaribo? We zijn onderweg de Mi Dushi tegengekomen en die zijn daar 7 weken gebleven. Het was hun goed bevallen. Wat zijn jullie verdere plannen?
    Wij gaan a.s. vrijdag 20 maart vertrekken vanuit St. George's op Grenada 400 nm westelijker naar Bonaire. Dat doen we non stop om Venezuela te vermijden. We horen te veel verhalen over armoe en piraterij in Venezuela, dus dat willen we niet opzoeken. In Bonaire blijven we misschien een week en daarna gaan we vie Klein Curacao naar Curacao. ETA ca. 2 april. Komen jullie ook nog die kant op? Dan wel goed wegblijven van de kust van Venezuela, dus bij Trinidad gelijk Noord richting Grenada en dan West naar Bonaire.

Groeten,

We liggen inmiddels op Bonaire en gaan volgende week naar Curacao.
    Pim en Meta

a/b SY Linea

• 02 Juni 2009 - 15:36

Jan M:

Griet

Geef even je juiste emailadres door. Ik heb nog het oude. Dit ivm je weet wel.
    Groet
    Jan

• 14 September 2009 - 16:12

Inez Janssen:

Hallo

Jullie kennen mij niet. Ik ben per toeval op jullie site terecht gekomen. En ben daar erg blij om, want ik geniet heel erg van jullie verhalen. Al die avonturen die jullie meemaken. Lekker de wereld rond met een boot. Echte vrijheid!!!
    Ik vertrek 2 november voor 6 maanden naar Bonaire. Hoop ook een geweldig avontuur tegemoet te gaan!!!
    Ik ga lekker verder lezen en hou jullie ook in de gaten!!

Groetjes Inez

Verslag uit: Brazilië, Cabedelo

Tijdsduur reis: Twee jaar met een uitloop naar drie
Vertrek: juni 2008

De Portugese en Spaanse kust tot Barcelona

De grote oversteek

Van Puerto Rico naar de benedenwindse eilanden
Ed en Griet

Deze site houdt jullie op de hoogte van de belevenissen op onze zeiltocht rond de wereld met de Styx, een Koopmans 46, lengte 14 meter, breedte 4 meter, diepgang 1.40/2.45. Tijdsduur reis: Twee jaar met een uitloop naar drie Vertrek: juni 2008 Reisplan voor 2008. Via de Engelse zuidkust naar de Kanaal eilanden. Vervolgens de oversteek naar La Corunia, Spaanse kust, Portugal, Madeira, Canarische eilanden en de Kaapverdische eilanden. Vanaf de Kaapverde begint onze eerste serieuze oversteek naar Brazilië om langs de Braziliaanse- en Argentijnse kust naar Patagonie af te zakken. Als alles naar wens verloopt, hopen we in december 2008 in Ushuaia te zijn. Vanaf hier zijn de plannen nog niet definitief. Als het weer (en de bemanning) het toelaat, dan is Antarctica een optie. Een andere mogelijkheid is om in de zuidelijke zomer langs de Chileense kust omhoog te varen tot aan Valdivia of Valparaiso. Uiteindelijk is het de bedoeling om via de eilanden in de Pacific, Australië en Nieuw Zeeland aan te doen. Vanaf Australië gaat de reis via de eilanden in de Indische Oceaan naar Zuid Afrika. Om het rondje af te maken kruisen we onze eerste oversteek op weg van Kaapstad naar het Caribische gebied. Inmiddels zal dan al aardig wat tijd zijn verstreken en wordt het tijd onze box op Marken weer op te zoekende. Omdat we op de heenreis de Azore hebben overgeslagen doen we deze eilanden op de thuisreis aan om vervolgens via de Engelse Zuidkust weer naar huis te varen. Het is noodzakelijk om plannen te maken. Met name voor de voorbereiding van de reis (denk aan inentingen en noodzakelijke documenten voor bepaalde landen). Maar plannen kunnen natuurlijk te allen tijde worden gewijzigd c.q., aangepast. Middels deze site kunnen jullie onze reis volgen en zien of wij ons aan de planning houden of dat het iets totaal anders wordt. Onze insteek is om veel van de landen die we aandoen te zien en niet zozeer om iets te presteren. Het lijkt ons leuk om de wereld rond te zeilen, maar het is niet het specifieke doel.

Actief sinds 18 Mei 2008