Cabo Verde II - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Ed en Griet Vermolen - WaarBenJij.nu Cabo Verde II - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Ed en Griet Vermolen - WaarBenJij.nu

Cabo Verde II

Door: Griet

Blijf op de hoogte en volg Ed en Griet

08 Januari 2009 | Spanje, Madrid

Allereerst willen wij iedereen een heel goed jaar toewensen en bedanken voor de leuke en lieve reacties die we op de site krijgen. Voor ons is dat altijd weer even het contact met “thuis”

Op tweede kerstdag vertrekken we om 18:00 uur voor een tocht van 95 mijl naar het eiland Sao Nicolau waar we vroeg in de morgen het anker laten zakken in de baai voor de haven van Tarrafal. Samen met Pim en Meta gaan we naar de wal om in te klaren. Ook hier staan kinderen ons op te wachten om ons aan land te helpen en op de bijboot te passen. Het verschil met het eiland Sal is dat de mensen hier heel erg behulpzaam zijn. Ze brengen ons naar de Policia Maritima, wijzen ons de bakker en brengen ons afval weg.
Als we even later op een pleintje staan te kijken worden we aangesproken door Henny Kusters. Henny heeft een pension waar hij lokale jongens opleid tot kok. Als deze jongens de opleiding hebben voltooid, regelt Henny zo mogelijk een stage plaats in Nederland. Hij nodigt ons uit om bij hem in het Pension te komen eten om zelf de kookkust van een van de jongens te keuren.
Nog die zelfde avond gaan we naar Casa Aquaria. Het eten was voortreffelijk van de sushi vooraf tot de vruchten, bereid met room en kaapverdische rum, toe.
Onze kok had zijn stage in een hotel op Ameland gedaan en sprak een beetje Nederlands.
Het was best grappig om te horen dat Henny tegen al de jongens die daar rond liepen gewoon Nederlands sprak, waarna ze hem in rap Portugees antwoord gaven.
Na drie dagen Sao Nicolau vertrekken we naar Minderlo op Sao Vincente.
Onderweg word het visgerij weer uitgezet want het moet toch een keer lukken. En dan, als we lekker in de kuip aan een kopje thee zitten gebeurd er iets achter op de boot. Het blok waar de vislijn opgerold zit schiet overboord. Eerst denken we dat het door een slinger beweging van de boot is gekomen maar als we het weer aan boord hebben blijkt er iets aan de haak te zitten. We halen de snelheid uit de boot en Ed haalt de lijn in. En….ja hoor een mooie tonijn van ongeveer 50 centimeter komt te voorschijn uit het water. Maar omdat we er helemaal niet op waren voorbereid, hadden we ons spuitje met medicinale alcohol niet bij de hand en moest de lierhendel uitkomst bieden. Een paar fikse slagen op de kop (hij moet van Ed zo snel mogelijk goed dood) veranderd ons achter dek in een bloed bad. Als alles weer is opgeruimd kan de trotse visser een foto maken. We eten er die avond heerlijk van en geven de rest aan de Gaia en de Live die we in Minderlo weer ontmoeten.
We vieren oudjaar met een stel mensen op de Zwerver (een Koopmans 56ft). Om twaalf uur wordt er een enorm vuurwerk afgeschoten op zo’n 200 meter van de jachthaven. Het is enorm druk op de kant. Mensen verdringen zich aan de waterkant en nemen een duik terwijl overal lichtkogels in het water liggen. Als we aan de wal gaan worden we vanzelf door de dansende menigte meegenomen. Uiteindelijk verdagen we in een kroegje waar we tot half zes dansen op de heerlijke kaapverdische muziek.
In het nieuwe jaar willen we oversteken met de veerboot om het eiland Sao Antau te bekijken. Dit eiland is, in tegenstelling tot de eilanden Sal en Sao Nicolau, groen. De boot vertrekt om 08:00 uur en we staan om half acht in de rij om een kaartje te kopen. Als de meneer voor mij aan de beurt is, gaat het loket dicht en worden er geen kaartjes meer verkocht. Omdat het zondag is gaat de boot maar een keer per dag en moeten we ons tripje uitstellen tot maandag.
Het is nu 8 januari en we zijn klaar voor de oversteek naar Brazilië. We willen als eerste stop het eiland Fernando do Noronha aandoen.
Vandaag nemen we ook afscheid van Pim en Meta want zij gaan naar het Caribische gebied.

PS: Door de slechte internet verbinding is het op dit moment helaas niet mogelijk om foto’s op de site te plaatsen.

• 08 Januari 2009 - 13:23

JC En Yvonne:

Hey Zeeschuimers,
    Een boot vol bloed daar wordt het voor mij toch echt minder. Ik moet er niet aan denken. Maar een tonijnbiefstukje is dan weer niet te versmaden.
    Eindelijk hebben wij hier iets wat jullie misschien zullen missen
    IJS en niet zomaar ijs maar een werkelijk spiegelgladde Gouwzee die niet kraakt. Geweldig. JC is samen met Griet van Ed(Vogel) als eerste naar Monnickendam geschaatst en beide vonden het prachtig.
    Goede reis verder en tot gauw.

• 08 Januari 2009 - 13:33

Guido:

Het moest er toch een keer van komen met dat vissen.
    Ed je kunt ze beter rustig laten dood gaan, duurt niet zo lang en veel minder troep!
    Na een paar vissen heb je het er al minder moeilijk mee en het is wat veiliger voor je zelf.

Ik wens jullie een goede overtocht, geniet er van.

Guido

• 08 Januari 2009 - 16:49

Mellow Yellow:

Happy Newyear! Wat een super ervaring voor jullie om een tonijn te vangen. En verser dan vers kun je je vis niet krijgen.
    Net terug van vakantie rondom de eilanden St. Lucia en St. Vincent, kan ik Pim en Meta alvast vertellen dat ze zeker even naar de Tobago Cays moeten gaan! GEWELDIG! Als ze de Passaat zien varen moeten ze vooral de groeten van Ron en Carrie doen aan de schipper, Pieter.
    En als zij het niet doen, dan mogen jullie het zelf doen als de Styx de Carribean aandoet. Wij gaan zeker nog een keer terug.

• 08 Januari 2009 - 23:16

Tineke:

Hoi Rd en Griet
    Ook eerts even de beste wensen, jullie hebben toch wel waar je al die tijd op heb gewacht hoor, zo te lezen gaat alles voorspoedig? Leuk om zo eens oud en nieuw te vieren. O en Griet , neem je een klein Braziliaantje voor me mee??? hahahaha groetjes van ons alle vier.

• 09 Januari 2009 - 22:10

Ma:

Zag je eigenlijk nooit meer, maar ben nu toch wel een beetje jaloers. Jullie hebben het er wel altijd over gehad. Maar hier is het gelukkig na 12 jaar ook weer mooi schaatsweer, duurt gelukkig nog een paar dagen. Weet je nog????? Time Groen? {Bleek een wielrenner)
    Claudette en Marcel komen morgen met de kinderen schaatsen op Marken. Kerstbomen verbranden en daarna fakkeloptocht door de sloten. Daarna gaan ze weer terug naar Buren.
    Morgen dus weer een leuke dag, ik hoop jullie ook????????
    Groetjes Ma en Jan

• 12 Januari 2009 - 14:09

Marijke En Bob Ooms:

Blij dat er zoveel positieve berichten zijn.
    Het verhaal van de tonijn sprak ons wel aan.
    Iets wat wij in Zuid-Frankrijk ook menig keer eten.
    Veel succes met de oversteek en behouden vaart

• 21 Januari 2009 - 14:28

Frerik:

fijn om via jullie verslag te lezen dat het Henny Kusters, Bertonie en Bras in huize Aquaria te Sao Nicolau nog steeds goed vergaat.
    Fijne reis verder.
    Groet Frerik (uit het veluwse woud)

Verslag uit: Spanje, Madrid

Tijdsduur reis: Twee jaar met een uitloop naar drie
Vertrek: juni 2008

De Portugese en Spaanse kust tot Barcelona

De grote oversteek

Van Puerto Rico naar de benedenwindse eilanden
Ed en Griet

Deze site houdt jullie op de hoogte van de belevenissen op onze zeiltocht rond de wereld met de Styx, een Koopmans 46, lengte 14 meter, breedte 4 meter, diepgang 1.40/2.45. Tijdsduur reis: Twee jaar met een uitloop naar drie Vertrek: juni 2008 Reisplan voor 2008. Via de Engelse zuidkust naar de Kanaal eilanden. Vervolgens de oversteek naar La Corunia, Spaanse kust, Portugal, Madeira, Canarische eilanden en de Kaapverdische eilanden. Vanaf de Kaapverde begint onze eerste serieuze oversteek naar Brazilië om langs de Braziliaanse- en Argentijnse kust naar Patagonie af te zakken. Als alles naar wens verloopt, hopen we in december 2008 in Ushuaia te zijn. Vanaf hier zijn de plannen nog niet definitief. Als het weer (en de bemanning) het toelaat, dan is Antarctica een optie. Een andere mogelijkheid is om in de zuidelijke zomer langs de Chileense kust omhoog te varen tot aan Valdivia of Valparaiso. Uiteindelijk is het de bedoeling om via de eilanden in de Pacific, Australië en Nieuw Zeeland aan te doen. Vanaf Australië gaat de reis via de eilanden in de Indische Oceaan naar Zuid Afrika. Om het rondje af te maken kruisen we onze eerste oversteek op weg van Kaapstad naar het Caribische gebied. Inmiddels zal dan al aardig wat tijd zijn verstreken en wordt het tijd onze box op Marken weer op te zoekende. Omdat we op de heenreis de Azore hebben overgeslagen doen we deze eilanden op de thuisreis aan om vervolgens via de Engelse Zuidkust weer naar huis te varen. Het is noodzakelijk om plannen te maken. Met name voor de voorbereiding van de reis (denk aan inentingen en noodzakelijke documenten voor bepaalde landen). Maar plannen kunnen natuurlijk te allen tijde worden gewijzigd c.q., aangepast. Middels deze site kunnen jullie onze reis volgen en zien of wij ons aan de planning houden of dat het iets totaal anders wordt. Onze insteek is om veel van de landen die we aandoen te zien en niet zozeer om iets te presteren. Het lijkt ons leuk om de wereld rond te zeilen, maar het is niet het specifieke doel.

Actief sinds 18 Mei 2008