Echte Nederlanders
Door: Griet
Blijf op de hoogte en volg Ed en Griet
20 Augustus 2008 | Nederland, Marken
We zijn nu ruim zeven weken onderweg en hebben het nog steeds prima naar ons zin.
Al zouden we geen echte Nederlanders zijn als we niet iets te mopperen hadden.
Eerst even een overzicht van de afgelopen weken,
Na een weekje relaxen op het Wad en een weekend met Ben (om zijn verjaardag te vieren) gaan we op weg naar het zuiden.
Via de Belgische en de Franse kust (tot Bologne) steken we over naar Engeland. Met een tussenstop in Dover en Eastbourne belande we op de Solent waar we volgens planning een weekje wilde vertoeven. Van hier uit was het plan om de kanaal eilanden aan te doen.
Door de aanhoudende zuidwesten wind is er meer tijd verstreken dan we hadden gepland en besluiten we met enkele tussenstops lang de Engelse zuidkust naar Falmouth te varen om in Falmouth een gunstig weerbericht af te wachten om de Golf van Biskaje over te steken naar Spanje.
Dan even mopperen;
Op 73 mijl na (van Pool naar Dartmouth) hebben we alles hoog aan de wind gezeild of moeten kruisen. Dat zijn niet echt koersen waar een toerzeiler op zit te wachten, zeker niet als de wind 5 tot 6 Bf is.
Wanneer ik dit stukje tik is het 12 augustus en liggen we voor anker bij Heath Point op een riviertje tussen Kingsbridge en de haven van Salcombe (50 mijl oost van Falmouth) en waait het ongeveer 7 Bf. Ed zit buiten en ziet bij een X-jacht, dat een stukje verder voor anker ligt, het anker krabben. Er is niemand aan boord om de boel te herstelen zodat het schip eerst op een ander voor anker liggend schip drijft en vervolgens vast loopt op de `Sald stone` een ondiepte in de rivier. De havenmeester wordt opgeroepen en met vereende krachten slepen ze het jacht weer vlot. Helaas hebben ze het anker moeten kappen.Voor de eigenaar van het X-jacht zal het wel even zoeken worden naar zijn schip. Er is inmiddels slecht weer voorspeld met heel veel regen.
De voorspelling luid “wind west tot zuidwest 8 Bf later mogelijk 9 Bf” nu niet direct een voorspelling voor een rustig nachtje slapen.
Inmiddels is het 20 augustus en liggen we in Falmouth. Hier liggen we met nog twee Nederlandse- en een Noors jacht te wachten op een redelijk weerbericht om de oversteek naar Spanje te maken. Het is al weer dagen slecht weer met een harde zuidwesten wind een hoop regen. Met z’n allen houden we de weersvooruitzichten al een tijdje in de gaten en het ziet er naar uit dat het morgen (21-8) gaat gebeuren. Op de oceaan liggen even geen depressies waar we last van kunnen krijgen. Alleen vlak bij Spanje ligt een laag waar we mogelijk windkracht 7 van mogen verwachten, maar dan zijn we er bijna.
Voor Zuid Engeland wordt voor het weekeind mooi zonnig weer verwacht en als wij zondag (hopen we) in Spanje aankomen is de verwachting daar ZW 5 tot 6 Bf, 15 graden en….REGEN!!!!! Ach, we zijn er inmiddels wel aan gewend.
Wordt vervolgd.
20 Augustus 2008 - 18:26
JC En Yvonne:
Hoi Ed en Griet,
Dat jullie engels beter is dan jullie spaans snap ik maar ik zou toch maar oversteken in dit tempo ben je volgend jaar op de helft waarvan je wilt zijn, hihi. Gelukkig houden jullie de moed erin. Hier is het weer al niet veel beter en we waaien wij constant uit onze verschoning. Maar ook wij houden de moed erin. Ooit wordt het weer mooi weer. We kijken uit naar jullie volgende bericht. Tot dan veel plezier en goede vaart.
groetjes JC Yvonne Maikel en Hester -
20 Augustus 2008 - 18:31
Yvonne:
nog even dit als je weer schrijft werk dan ook je profiel bij dan kunnen we je op de kaart volgen
;-)
20 Augustus 2008 - 20:55
10eke:
Leuk zeg om wat van jullie te lezen. Wel veel en vaak wind tot nu toe he?? Nou geniet ervan , en neem gewoon een lekkere stevige borrel dan heb je niet zo'n erg in het schommelen van de golven -
20 Augustus 2008 - 22:23
Petra:
Ik hoorde al zoiets van Ben. Maar als jullie inderdaad in dit tempo doorgaan dan mag je er wel een paar jaar aan vastplakken.
Fijn om te horen dat jullie in ieder geval nog goed naar de zin hebben.
Liefs Petra -
21 Augustus 2008 - 04:30
Sander:
Leuk om wat te lezen.
Zoals Petra al zegt houdt Ben ons een beetje op de hoogte. Ik had eigenlijk verwacht dat jullie al een stukje verder zouden zijn.
Weet niet of het wat voor mij zou zijn met al dat wachten op de juiste wind, daar heb je met wandelen minder last van :-)
Ik zou zeggen succes met de oversteek en op naar de Paella.... -
21 Augustus 2008 - 20:41
Marijke En Bob:
Maar goed dat jullie Nederlanders zijn, anders zou je nog gaan balen.
Succes met de oversteek naar Spanje, en wij gaan gelijktijdig naar Zuid Frankrijk.( maar wel over land )
Veel succes verder -
23 Augustus 2008 - 08:21
M & N:
Hallo Ed en Grietje!
Hier even een berichtje van ons om je de groeten te doen van Klaas Jan en Pouwel en van onszelf natuurlijk. Het is hier op Frankrijk prachtig weer, dertig graden, stralende lucht ...maar niet heus. Wij wensen jullie een behouden oversteek richting Spanje. Haast je vooral niet. En als je de Happy Buccaneer tegenkomt, moet je even zwaaien naar een blond ventje op de brug. Groeten van
Marten en Neeltje. -
24 Augustus 2008 - 07:32
Gerke & Isolde:
Krabbende ankers:
Maak van de Styx geen X !! -
30 Augustus 2008 - 20:20
Dickie En Maretje:
Hoi Ed/Griet, hou je taai, wij gaan vanuit het noordwesten blazen, zodat jullie snel in spanje zullen zijn. Groetjes uit een warm oord.